Twitter Kullanım Rehberi - Weböğrenci -->

Twitter Kullanım Rehberi

Sosyal medya dendiğinde akla gelen ilk üç sistemden biri twitter dır.
Twitter; kısaca anı paylaş diyebileceğimiz, hayatınızda (iş, hobi, özel yaşam vb ) önemsediğiniz gezi, gözlem, tecrübe, fikir, yarum vb en kısa ve anlaşılır şekilde sizi takip eden kişilerle paylaşmanızı sağlayan kısa mesaj servisidir.
Twitter'da bir mesaj yazdığınızda sizi takp eden kişilerin sayfalarında mesajınız yayınlanır. Bu kişilerin takip ettiği diğer kişilerde mesaj yazdıkça sizin mesajınız alta doğru kayar.
Twitter'da değişik yöntemlerle çok sayıda takipçiye ulaşabilirsiniz. Ziyaretçi sayısı önemlidir ancak takipçilerinizin paylaşımlarınızı ne oranda takip ettiği ya da takipçilerinizin ne kadar aktif kullanıcılar olduğu da önemlidir.
Etkili twitter kullanma ve takipçi artırmanın yolları
Doğal olun : karşınızdakilerin insan olduğunu düşünerek doğal mesajlar yazın. kendiniz olmaya çalışın. Doğal olayım derken iş ya da özel yaşamınızla ilgili bilgileri paylaşıp komik ya da zor duruma düşmeyin.
Önce Takip edin : Hesabınızı açtınız. Hesabınızdan insanların haberdar olaması için tanıdıklarınzı ve takipçisi çok olan kişileri listenize ekleyin. Başkalarını takip listenize eklemenizin onlara bir zararı yoktur. Bir kısmı merak edip sizi takip listesine ekleyecektir. ilgi alanına girmiyorsanız ya da mesajlarınız etkileyici gelmiyorsa sizi takip listesinden silecektir.  Ancak kalan takipçiler kardır.
Gündemi takip edin : Gündemi yakından takip edin. sabah atılan mesaja cevap yazmanız önemini yitireblir belkide sizi komik duruma düşürebilir.  Sizi ilgilendiren mesajlara mümkün olduğunca anlık cevap yazın. Anlık cevap takipçilerinizin sadakatini artıracaktır.
Tweet attığınız saatlere dikkat edin : Mesajlarınız için takipçilerinizin en çok online olduğu saatleri  seçin. Türkiye için gece 03 sabah 09 saatleri arası en pasif saatlerdir. Bu saatlerde mesajlarınzın okunması ve paylaşılması daha düşük olacaktır.
Popüler, alanında uzamn ya da Takipçisi çok olan kişilere soru sorun : Takipçisi çok olan alanında uzman yada ünlü kişilere soru sorun. takipçilerin en yoğun olduğu zamanda yazın ve cevapta ısrarcı olmayın. mesajınızı ya da size verdiği cevabı takipçileri ile paylaştığında takipçilerinin gözünde krediniz artabilir ya da takipçi kazanabilirsiniz.
Az ama kaliteli mesaj yazın : insnaların canını sıkacak hatta sizi takipten bırakacak 1000 mesaj yerine, takipçileriyle paylaşacakları kadar kaliteli 1 mesaj yazın daha iyidir. elbet biri beğenilir deyip sürekli mesaj yazmayın.
Ansiklopedik bilgi yerine güncel bilgi ve yorumlarınızı paylaşın :  internette bir çok yerde karşılaşılan özlü sözler, şiirler, istatistikler yerine güncel bilgileri ve yorumları paylaşın. Yeni vizyona giren izlediğiniz filmin yorumunu, bulunduğunuz bölgede gerçekleşen dikkat çekici bir haberi paylaşabilirsiniz.   
Doğrudan reklam yerine bilgilendirme yapın : Twitter hesabınızı ürün ya da firmanız için kullanıyorssanız ürün ve markanızla ilgili yeni özellikleri, yenilikleri paylaşın
Takipçilerinizle etkileşime geçin : Sorular sorun, belli konularda fikirlerini alın. THY filosuna yeni katılan Boing 737 ER Uçağı kaç yolcu kapasitelidir.  uçaklarımızdaki yemek servislerimiz hakkında ne düşünüyorsunuz gibi.
Twitter adresinizi paylaşın : Karvizit, eposta vb yerlerde twitter adresinizi yazın
Bilgilerinizi doğru ve tam girin : Profil resminize muhakkak fotoğraf ya da sizi tanımlayan özel bir resim ekleyin. Aksi takdirde insanlar sahte kişi olduğunuzu düşünebilir.
Arka zemin rengini kendinizi, ürününüzü markanızı tanımlayan bir görsel ile doldurun.
Sizi tanımlayan kısa bir cümle varsa eposta ve web adresinizi yazın.  
Listeler oluşturun : İlgi alanınıza göre takip listenize kişiler eklersiniz. Zamanla  önemsediğiniz ya da es geçmemeniz gereken mesajların diğer mesajlar arasında kaynamaması için listeler oluşturabilirsiniz.
Diğer listeleri takip edin : Farklı kişilerin listelerini takip edebilirsiniz. Alanında uzman kişilerin hazırladığı çok kaliteli listeler yer almakta.  Tweetdeck.com/#directory bu adresten uluslar arası twitter listelerine ulaşabilirsiniz.
Aramayı kullanın  :  kişi, ekiket ya da bir konuda arama yapabilirsiniz. Bir kişinin kullanıcı adı ile tanıdıklarınıza ulaşırken, markanız ya da ürününüz ile ilgili arama yaparak takipçiniz olsun ya da olmasın yazılan mesajları okuyabilirsiniz. Ürününüz ve firmanız hakkındaki düşünceleri alabilirsiniz. Ürünler ya da hizmetlerinize ihtiyacı olduğunu düşündüğünüz kişilerle  doğrudan iletişime geçerek ürün ve hizmetlerinizi pazarlayabilirsiniz.
# ( Hastag) Kullanın : Mesajnızı yazarken mesajınızla ilgili bir hashtag var ise hashtag ile gönderin. Başka kullanıcılar bu etiket ile arama yaptığında mesajınıza ulaşabilecektir.  
Belirli aralıklarla düzenli mesaj yazın : Mesaj sayısı ve mesaj aralığı konusunda bir standart olmasada twitter kullanıcılarının günlük mesaj ortlamaası 4 tür. Yapılan araştırmlarda etkili kişilerin günlük ortalama mesaj sayısı ise 11 civarıdır. Günde en az 1 mesaj yazmaya gayret edin. Zamanı belirli, etkinlik duyuruları vb mesajlar için programlar kullanabilirsiniz. Bilgisayar başında olamdığınızda belirlediğiniz zamanda takipçilerinize mesajınızı iletecektir. Zamana bağlı twitter mesajı yazmak için yazının devamındaki uygulamalar kısmına bakabilirsiniz.
Kullanıcı adınızı iyi seçin: Kullanıcı adınzı "xman" vb ifadeler  yerine izminiz ve soyadınızın yer aldığı bir ifade daha iyi olacaktır.
Teşekkür edin : Sorunuza cevap verildiğinde, istifade ettiğiniz bir paylaşım yapıldığında paylaşım yapan kişiye teşekkür edin.
Gerçek ve kitlenize uygun kişileri talip edin :  Sanal alemin de gerçek hayatın bir uzantısı olduğunu unutmayın. Ziyaretçi kazanmak için her önünüze geleni takip listenize eklemeyin.  Takipçileriniz takip listenize baktığında size eski puan kazandırabilir.
Kampanyalar düzenleyin : Takipçi kazanmanın en basit ve etkili yollarından biridir. Alanınızla ilgili bir soru sorup cevap verenlerden bir ya da bir kaçına hediye verebilirsiniz.
Youtube'u etkin kullanın : Youtube videolara link ve mesaj eklemeye imkan vermekte. Youtube hesabı oluşturup, alanınızal ilgili video ekleyip videolarınıza twitter adresinizi ekleyebilirsiniz.
Forumları kullanın : Kaliteli forumlarda özgün ve kaliteli paylaşımlar yapın. imza kısmına twitter hesabınızı yazın.
Misafir yazarlık : Blog ve site sahipleri ile iletişime geçip ilgi ve uzmanlık alanınızla ilgili özgün makale ekleyebilirsiniz. Özgün makalelerde isminizi ve adresinizi kullanamnıza izin vereceklerdir. Kazan Kazan yöntemi ile takipçilerinizi artırabilirsiniz.
Twitter terimleri
Tweet :  maksimum 140 karaterden oluşan twitter mesajlarına verilen addır.
Following : Takip ettiğiniz kişiler
Followers: Sizi takip eden kişiler
@ ( Mention) : Bir kişiye özel mesaj göndermek için kullaılır. "@kullanıcıadı mesajınız" şekilinde bir kişiye mesaj gönderebilirsiniz. Gönderilen mesaj diğer üyeler tarafından görülebilir. Kişiye özel mesaj göndermek ve başkalarının gömresini istemiyorsanız DM ( direct Mesaj) kullanabilirsiniz.
# (hashtag) : Twitter da bir etiket altında tartışma başlatabilirsiniz. "#etiket mesajınız" şekilde mesaj atılır. Diğer kullanıcılar bu etiket ile arama yapıp mesajlara ulaşabilirler. Sizde markanız, ürününüz, web sitesitenize ait bir etiket oluşturarak kullanıcıların fikirlerini alabilirsiniz.
Retweet, RT:Başkasının mesajını takipçilerinizle paylaşmanızdır.
Feed : Sayfanızdaki Mesajakışıdır
Handle  : Kullanıcı adınız
Twitter araçları
http://Who.Unfollowed.Me/ : Sizi takip listeisnden silenleri bunlun. Bu araç sayesinde takip listesini artırmak için listeye ekleyip, sizde onu takip etmeye başladıktna sonra listeisnden silenleri tesbit edebilirsiniz.
http://twittercounter.com/  : Haftalık, aylık kaç takipçi kaznadınız, kaç takipçi kaybettiniz istatistiklerine bakabilirsiniz.
 http://twuffer.com/    Gelecekte sizin belirleyeceğiniz zamanda yayınlamak üzere tweet gönderebileceğiniz güzel bir araç.
http://futuretweets.com/ :   Tweetlarınızı günlük, haftalık, aylık ve yıllık gönderime göre planlayabileceğiniz güzel bir araç.
 http://www.dynamictweets.com/   Hem şahsi hem de iş için kullanabileceği, kampanyalarınızı ve duyurularınızı zamana bağlı gönderebileceğiniz bir araç.
 http://taweet.com/  Twitter'ı bir sosyal takvim ve etkinlik duyurucu olarak kullanmak için birebir araç.
 http://twittontime.com/   Yine bir zamana bağlı tweet gönderme aracı.
 http://www.twaitter.com/   Zamana ve profilinizdeki kişilere bağlı olarak özel tweet gönderebileceğiniz güzel bir uygulama. Ayrıca iş için kullanılabilecek çok güzel özellikleri mevcut.
 http://laterbro.com/   Hem Twitter hem de Facebook için zamana bağlı durumu yazısı ve güncelleme gönderebileceğiniz iyi bir uygulama. Çoklu Twitter hesapları için kullanım olanağı da var.
 https://tweetsqueue.appspot.com  Yukarıdakilerle aynı mantıkta çalışan benzer bir uygulama. Şu an beta yayınında.
 https://pluggio.com/  Twitter kullanımını daha kolaylaştıran hem masaüstü hem de online uygulaması olan bir araç. Ücretsiz sürümü de bayağı iyi. Ücretli sürümlerinin farklı özellikleri var.