Facebook’ta Emniyet ve Siz - Weböğrenci -->

Facebook’ta Emniyet ve Siz


Hesap Bilgilerinizi Güncelleyin

Kullanıcı adınızı değiştirmeniz, e-posta adresinizi veya şifrenizi güncellemeniz veya hesap bilgilerinizin herhangi birini değiştirmeniz gerekiyorsa, herhangi bir sayfanın üst kısmındaki Hesap’a tıklayın ve açılan menüde Hesap Ayarları’nı seçin.



Hesabınızı Koruyun

Her zaman olduğu gibi, internette emniyette olmak için şifrenizi zaman zaman değiştirmenizi tavsiye ediyoruz. Hesabınızın bir başkasının eline geçtiğini veya birisinin hesabınıza erişiminin olduğunu düşünüyorsanız, şifrenizi yenilemenizi tavsiye ederiz. Şifrenizi yenilemek için:

Herhangi bir Facebook sayfasının üst kısmında Hesap’a tıklayın.
Açılan menüde, Hesap Ayarları‘nı seçin.
Şifre kısmına inin, “değiştir” bağlantısına tıklayın ve talimatları izleyin.
Bilgilerinizi Kimlerin Göreceğini Kontrol Edin

Gönderilerinizi ve zaman tünelinizi kimlerin göreceğini kontrol etmek için gizlilik ayarlarınızı kullanın. Belirli bir mesajın veya gönderinin de gizliliğini belirtebilir ve uygulamalarla (oyunlar ve testler gibi) ne kadar bilgi paylaşacağınızı kontrol edebilirsiniz. Gizlilik ayarlarınıza erişmek için, herhangi bir sayfanın üst kısmındaki Hesap’a tıklayın ve açılan menüden Gizlilik Ayarları’nı seçin. Daha fazla bilgi için Gizlilik Kılavuzu sayfasını ziyaret edin.

Birisini Arkadaşlıktan Çıkarma

Artık kendisiyle rahatça paylaşımda bulunamadığınız bir arkadaşınızla bağlantınızı kaldırabilirsiniz. Bir arkadaşınızı silmek isterseniz kişinin zaman tüneline gidin, zaman tünelinin sağ tarafındaki dişli simgesine tıklayın ve Arkadaşlarımdan Çıkarı seçin. Daha sonra onunla tekrar arkadaş olmak istediğinize karar verirseniz, kendisine arkadaşlık isteği gönderebilirsiniz.

Birisini Engelleme

Birisi tarafından tacize uğruyor veya sadece onun sizi Facebook’ta görmesini istemiyorsanız, kendisini zaman tünelinizden engelleyebilirsiniz. Birisini engellediğinizde, bu işlem onunla tüm bağlarınızı (arkadaşlık bağlantıları, arkadaşlık detayları vb.) koparır. İkiniz artık birbirinizin zaman tünellerinizi göremez veya arama sonuçlarında birbirinizi bulamazsınız. Birisini engellemek için, Gizlilik Ayarlarınızdaki engellenenler listesine gidin, kişinin zaman tünelinin sağ tarafındaki dişli simgesinin altında bulunan Şikayet Et/Engelle seçeneğini kullanın veya gelen kutunuzdaki mesajla ilişkili (veya kişinin paylaştığı tüm içeriklerde bulunan) Şikayet Et bağlantısını kullanın.

Gelişmiş Güvenlik Özellikleri

Facebook Kişisel bilgilerinizi gizli tutmanıza yardımcı olacak, uzaktan çıkış, güvenli gezinme, tek kullanımlık şifre ve daha fazlasını içeren bir dizi güvenlik özelliği sunuyor. Bu özelliklerin tümünü Hesap Ayarları sayfanızda, Hesap Güvenliği kısmında bulabilirsiniz.

Uzaktan Çıkış

Bir kafedeki veya arkadaşınızın evindeki bir bilgisayarda veya cihazda aktif bırakmış olabileceğiniz herhangi bir Facebook oturumunu kapatmak için uzaktan çıkışı kullanın.

Güvenli Gezinme

Facebook’u sık sık hava alanları veya kafeler gibi kamuya açık güvenli olmayan (şifresiz) ağlardan kullanıyorsanız, Facebook güvenli gezinmeyi veya HTTPS’yi etkinleştirmeyi düşünün. Bu isteğe bağlı ayar gönderdiğiniz ve aldığınız bilgileri şifreler. Facebook HTTPS hakkında dahafazla bilgi alın.

Tek Kullanımlık Şifreler

Tek kullanımlık şifreler de okullardaki, kütüphanelerdeki ve diğer kamusal alanlardaki bilgisayarları kullanmayı daha emniyetli hale getirir. Normal Facebook şifreniz yerine kullanabileceğiniz tek kullanımlık bir şifreyi size kısa mesajla gönderebiliriz. Tek kullanımlık şifre almak için cep telefonunuzda “otp” yazıp kısa mesajla 32665′e gönderin (sadece ABD’de); kullanım süresi 20 dakika içinde dolan ve sadece bir kez kullanabileceğiniz bir şifre alırsınız. (Bu özelliğe erişebilmeniz için hesabınızda bir cep telefonu numarası olması gerekir.)

Kötü Amaçlı veya Saldırgan İçerikleri Şikayet Edin

Facebook’a Facebook Koşulları‘nı ihlal eden tüm içerikleri bildirin. Kötüye kullanımı şikayet etmenin en etkili yolu, bunu hemen Facebook’ta gerçekleştiği yerde, gönderinin, zaman tünelinin veya Sayfanın yanındaki Şikayet Et bağlantısını kullanarak yapmaktır.

Facebook arkadaşlarınızın birinden tacizkar bir mesaj alırsanız, mesajda gönderenin adının yanındaki Şikayet Et bağlantısına tıklayın ve kişiyi arkadaşlıktan çıkarın. Mesajı tacizkar olduğu yönünde şikayet etmek, kişiyi otomatik olarak engellenenler listenize ekleyecektir. Her kişinin zaman tünelinin sağ üst köşesindeki dişli simgesinin altında bulunan Şikayet Et/Engelle seçeneğini de kullanabilirsiniz.

Şikayetler gizli tutulur. Şikayet ettiğiniz kişiler şikayet edildiklerini bilmez. Siz bir şikayet gönderdikten sonra, sorunu araştırırız ve Facebook Koşulları‘na göre içeriğin kaldırılması gerekip gerekmediğine karar veririz. Ne yapılması gerektiğine karar vermek için her şikayeti araştırırız.

Sosyal Şikayet

Sosyal Şikayet, sitedeki gönderiler, zaman tünelleri veya diğer içeriklerle ilgili sorunları çözmenize yardımcı olan şikayet aracının bir özelliğidir. Hoşlanmadığınız ama Facebook Koşulları‘nı ihlal etmeyen bir içeriği şikayet ediyorsanız, içeriği paylaşan kişiyle iletişim kurmanızı kolaylaştırıyor. Örneğin, şikayet ettiğiniz fotoğraftaki kişi sizseniz, fotoğrafı paylaşan kişiye kolaylıkla fotoğraftan hoşlanmadığınızı bildiren bir mesaj gönderebilirsiniz. Çoğu durumda, isterseniz fotoğrafı kaldıracaklardır.

Kişiyle doğrudan iletişim kurma konusunda kendinizi rahat hissetmediğiniz zorbalık veya taciz durumlarında, sosyal şikayeti bir ebeveynden, öğretmenden veya güvendiğiniz bir arkadaşınızdan yardım almak için kullanabilirsiniz. Söz konusu içeriği ve durumu anlatan bir mesajı güvendiğiniz biriyle paylaşabilirsiniz. İçeriği paylaşan kişiyi engelleme ve gerekiyorsa işlem yapabilmemiz için Facebook’a şikayet etme seçeneğiniz de vardır.