Facebook Zaman Tüneli’ni Kaldırmak Mümkün mü? - Weböğrenci -->

Facebook Zaman Tüneli’ni Kaldırmak Mümkün mü?

Facebook, Türkiye’de milyonlarca ve dünya çapında on milyonlarca kullanıcıya sahip  olan, dünyanın en büyük sosyal ağı, buna hiç şüphe yok. Günlük bazda da inanılmaz yüksek seviyelerde ziyaretçisi olan Facebook, aynı zamanda gelişen teknoloji ve internet dünyasında olmazsa olmaz bir öge. Durum böyle olunca Facebook, yasalara aykırı olmayan radikal kararları kolay bir şekilde verebiliyor. Bunlardan birisi ve bu aralar en çok konuşulanı, kullanıcılara dayatılan Timeline (Zaman Tüneli) geçisi.


Timeline Nedir?

Timeline (zaman tüneli), Facebook profilinizdeki tüm aktivitelerin kronolojik bir şekilde gösterilmesidir diyebiliriz. Şu anda Zaman Tüneli’ne geçiş zorunlu olduğu için bir çoğunuz zaten nasıl bir şey olduğunu görmüşsünüzdür, fazla anlatmaya gerek yok sanırım.

Timeline Nasıl Kaldırılır?

Bu aralar en çok sorulan soru bu. Bir çok sitede bu soruya verilen ve ‘Kesinlikle çalışıyor, mutlaka deneyin ve zaman tünelinden kurtulun!’ gibi cümlelerle biten yazılar okuyabilirsiniz. Umarım Google bu yazımı ilk sayfalara çıkartır da işin aslını öğrenebilirsiniz.
Facebook Timeline’ı kaldırmak İMKANSIZDIR, Facebook’un sunucularına girip koskoca Facebook’un görünümünü kontrol eden dosyaları değiştirmediğiniz sürece tabii… İnternette gördüğünüz ve internet tarayıcınıza yüklenerek kullanılan tüm o Timeline Remover (Timeline Kaldırıcı) eklentiler de birer aldatmacadan başka bir şey değildir. O eklentileri kurduğunuzda, Facebook profiliniz zaman tünelinden çıkmaz, sadece eklenti sayesinde, sizin ekranınızdaki görünüm değiştirilir. Arkadaşlarınız profilinize girdiğinde profilinizi yine Zaman Tüneli versiyonuyla görecektir.
Üstelik, tüm o eklentilerde hesap güvenliğiniz tehlikededir! İnternet tarayıcınıza yükleyeceğiniz bir eklenti, sizden ‘webde gezinme kayıtlarınıza ulaşma’ ve ‘modifikasyon’ izinlerini isteyecektir; bu da o eklentinin sizin internet tarayıcısındaki her türlü online hareketinizi izleyebileceği ve kaydedebileceği anlamına gelir. Bu işlem sadece Facebook için değil, internet tarayıcısıyla ulaşabileceğiniz tüm siteler (banka internet şubeleri, forumlar, üyelik isteyen siteler ve diğerleri) için geçerlidir; eklenti tüm internet etkinliğinizi izleyebilecektir ve bu da ciddi güvenlik sorunları ortaya çıkarabilir.

Uzun Lafın Kısası…

Özet geçecek olursam, Facebook’ta zaman tünelini gerçek anlamıyla kaldırmak şu an imkansızdır, ilerleyen zamanda da mümkün olacak gibi görünmüyor. eklentiler sayesinde sanal bir şekilde zaman tünelini kaldırabilirsiniz, bu da internet tarayıcınızda yüklü olan eklentinin profil görünümünü değiştirerek göstermesiyle mümkün olur, aslında profiliniz yine zaman tüneli şeklindedir ve tüm arkadaşlarınız da profilinizi zaman tüneli şeklinde görür. Eklentilerin büyük güvenlik riskleri taşıdığını ve hesabınızın çalınabileceğini de unutmayın!